Bind medewerkers juist in zware tijden aan uw onderneming

Volgens de HR-directies van SABIC, ING, Océ-Nederland en Achmea is juist in economisch zware tijden een degelijk HR-beleid met toekomstvisie nodig. Blindelings ontslaan van personeel is daarbij ondenkbaar omdat een tekort aan arbeidskrachten dichterbij is dan men denkt, meldt Managersonline.nl.
De vier bedrijven zijn de Top Werkgevers 2009 volgens CRF Uitgeverij, dat onderzoek doet naar de handelswijze van goed aangeschreven werkgevers. De vier organisaties vinden het belangrijk dat werkgevers in economisch zware tijden blijven communiceren met werknemers. Er bestaat volgens hen bij werknemers meer dan ooit behoefte aan duidelijkheid en transparantie. Werkgevers krijgen hiervoor loyaliteit van de werknemers terug. Volgens CRF horen medezeggenschap en doorgroeimogelijkheden bij een bedrijfscultuur. Hierdoor zijn deze zaken ook in tijden van recessie actueel.


Weloverwogen
Bij bezuinigingen doen werkgevers er volgens de vier topwerkgevers goed aan weloverwogen alle mogelijkheden te onderzoeken. Zo kunnen werkgevers kijken of ze mensen tijdelijk kunnen inzetten op andere afdelingen of dat ze werknemers wellicht een vervroegde stap omhoog kunnen laten zetten.

De vier ‘toppers’ benadrukken dat het behouden van talent één van de belangrijkste aandachtspunten is voor de toekomst. Het in huis houden van talent is belangrijk, want vanaf 2010 is er door de vergrijzing een structureel tekort aan arbeidskrachten. Dit tekort zal zijn hoogtepunt bereiken in 2015. CRF beklemtoont dat de volgende crisis een demografische is. “Echte topwerkgevers bereiden zich hier nu op voor,” aldus de uitgever.

Speerpunt
Bij topwerkgevers is HR-beleid één van de speerpunten in de organisatie. De hoogste HR-functionaris is altijd lid van het managementteam. Hierdoor speelt HR een cruciale rol op strategisch gebied.

Advies
U kunt blijven investeren in uw personeel door cursussen aan te bieden en uw personeel op carrièremogelijkheden in de organisatie te wijzen. Daarbij is het belangrijk dat u als werkgever duidelijk uw waardering over de werknemers uitspreekt

bron: HR-praktijk