Flexibele arbeidsvoorwaarden populair

Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn van alle Europese landen het populairst in Nederland.
Een kwart van de werkgevers biedt werknemers een keuzepakket wat betreft de arbeidsvoorwaarden. Een derde van de werkgevers overweegt dat.


Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Mercer onder ruim 1700 organisaties in 47 landen.
Nederlandse werkgevers zijn daarmee koploper in Europa. Bij de Italianen zijn flexibele arbeidsvoorwaarden het minst populair.
Volgens het onderzoek biedt 27 procent van de werkgevers in ons land in ieder geval enige keuze uit de geboden voorzieningen, terwijl 14 procent een uitgebreid flexibel arbeidsvoorwaardenprogramma hanteert.

Salarissen
"Omdat veel werkgevers zich op het moment geen verhoging van de salarissen kunnen permitteren, gaan ze voor werknemerstevredenheid op zoek naar andere mogelijkheden", verklaart Robert Heiloo van Mercer Health & Benefits.
Volgens de meeste werkgevers (83 procent) zijn de programma's positief door de werknemers onthaald.
Het merendeel van de werkgevers constateert dat zijn keuzeprogramma uiteindelijk kostenneutraal (42 procent) of zelfs kostenbesparend (30 procent) is gebleken. Heiloo: "We verwachten dan ook dat deze trend zich verder zal voortzetten."

Voorzieningen
Soorten voorzieningen die werkgevers aanbieden zijn bijvoorbeeld medische verzekeringen (71 procent), levensverzekeringen (57 procent), tandheelkundige voorzieningen (52 procent), spaarplannen voor pensioen (46 procent) en oogheelkundige voorzieningen (35 procent).

Maar ook een mobiele telefoon, een auto van de zaak, sportschoolabonnement en gezondheidsscreening zijn populair.

© ANP