Merendeel Nederlanders zeer tevreden over arbeidsvoorwaarden

57 procent van de Nederlandse werknemers vindt zijn arbeidsvoorwaarden goed tot zeer goed.
Met name over het aantal vakantiedagen en hun pensioen zijn ze tevreden. Minder blij zijn Nederlanders met de kinderopvangregelingen.
Dat blijkt uit onderzoek van Mercer onder ruim 1800 werknemers.


51 Procent van de respondenten vindt de arbeidsvoorwaarden van zijn bedrijf toereikend. En 59 procent vindt dat de arbeidsvoorwaarden bij andere bedrijven in de sector beter zijn.

Vakantiedagen en pensioen
Van hun arbeidsvoorwaarden zijn werknemers het meest tevreden zijn over hun aantal vakantiedagen (65 %), gevolgd door hun pensioen (60 %), de bijdrage zorgverzekering (59 %) en de mogelijkheid tot het krijgen van bedrijfshulpverlening (49 %).

Kinderopvang
Slechts 34 procent is tevreden over de geboden kinderopvang bij hun bedrijf. Minder dan de helft (48 procent) van de onderzochte bedrijven biedt dan ook kinderopvang aan.

Eigen invulling arbeidsvoorwaardenpakket
Voor 38 procent van de respondenten speelt met name het arbeidsvoorwaardenpakket een rol in de beslissing om te blijven bij het bedrijf. Ook bij de indiensttreding is het arbeidsvoorwaardenpakket een factor waar werknemers rekening mee houden bij het maken van hun beslissing (33%).

Verder vinden werknemers het prettig een eigen invulling aan het pakket te kunnen geven. 35 procent geeft aan bereid te zijn de waarde van verschillende voorwaarden uit te willen ruilen tegen andere voorwaarden. En 28 procent is bereid om eigen geld in arbeidsvoorwaarden te stoppen die voor hen belangrijk zijn

bron: HR Praktijk