Werknemers ervaren steeds minder respect

Werknemers hechten steeds meer waarde aan sociale binding op de werkvloer maar merken toch dat saamhorigheid binnen organisaties afneemt. Ook zijn werknemers minder trots op hun werk en willen ze meer respect zo blijkt uit onderzoek door Great Place to Work.
Werknemers geven aan minder respect te ervaren van hun werkgever en leidinggevenden. Er is een dalende lijn zichtbaar in de erkenning, invloed en betrokkenheid bij beslissingen die werknemers voelen in de tien jaar waarin het onderzoek gehouden werd door GPW, een organisatie die onderzoek doet naar goed werkgeverschap en tevredenheid onder werknemers. Ook de beoordeling van de faciliteiten op de werkvloer loopt terug: de stelling ‘Ik krijg alle mogelijkheden en middelen aangeboden om mijn werk goed te doen’ werd in 2003 nog door 81 procent positief beantwoord, maar in 2012 door maar 70 procent.


Beste werkgevers
Als onderdeel van het onderzoek wordt ook een lijst van beste werkgevers samengesteld, gebaseerd op enquêtering van medewerkers en een evaluatie van het werkgeversbeleid. Microsoft scoorde in de groep van grote en multinationale ondernemingen voor de vierde keer het hoogst; IT bedrijf Incentro was nummer één in de categorie van middelgrote ondernemingen; en Novamedia staat op de toppositie in de categorie van kleine organisaties (20 tot 50 medewerkers). In totaal deden dit jaar 105 bedrijven mee.

Erik van Riet, directeur van Great Place to Work Nederland: “De bedrijven die op de lijst van beste werkgevers staan hebben werkomgevingen ontwikkeld die als voorbeeld gelden voor organisaties in heel Nederland. Dag in dag uit bieden ze hun werknemers een werkkring waar vertrouwen, trots en plezier centraal staan.”

bron: HR Praktijk