Salaris in top 5 voor aantrekkelijk werkgeverschap


Het salaris komt dit jaar nieuw binnen in de top 5 voor aantrekkelijk werkgeverschap. Voor laag opgeleide werknemers is het salaris significant belangrijker dan voor hoog opgeleide werknemers (73 procent tegenover 58 procent).
Dit blijkt uit onderzoek van Unique onder ruim 3.000 werkzoekenden. Mannen vinden het salaris net iets belangrijker dan vrouwen. Vooral de leeftijdscategorieën onder 25 jaar en 25-35 jaar hechten hier meer waarde aan dan andere leeftijdscategorieën.

Top 5 aantrekkelijk werkgeverschap 2012:

Bedrijfscultuur (69 procent)

Salaris (66 procent)

Inhoud van de functie (65 procent)

Ontwikkelingsmogelijkheden (31 procent)

Vrijheid en vertrouwen van de werkgever (40 procent)


In vergelijking met 2011 is de top 5 voor aantrekkelijk werkgeverschap opvallend veranderd. Vorig jaar was de mogelijkheid om zelf werktijden te bepalen de belangrijkste voorwaarde (60 procent). Gevolgd door bedrijfscultuur (64 procent), thuiswerken (63 procent), parttime werken (59 procent) en het hebben van veel verantwoordelijkheden (54 procent).

Werving & selectieproces

Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: “Ongeacht het opleidingsniveau heeft het salaris aan belang toegenomen voor werknemers. Het is opvallend dat het salaris vorig jaar niet in de top vijf voorkwam en nu op de tweede plek staat. Ook het verschil dat hoog en laag opgeleide werknemers toekennen aan het belang van salaris is interessant. Maar bovenal is het goed om te zien dat de aantrekkelijkheid van een werkgever vooral door de bedrijfscultuur bepaald wordt. Het is slim om deze informatie en de andere toetsingscriteria te gebruiken in het werving & selectieproces. Afhankelijk van het type kandidaten dat je aan wilt trekken kun je er je voordeel mee doen.”

bron: HR Praktijk