Werknemer zelf verantwoordelijk voor inzetbaarheid


Vrijwel alle werkgevers (95 procent) voorzien problemen rond de inzetbaarheid van het eigen personeel in de toekomst. Het merendeel acht de werknemer uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek door AWVN en BNR Nieuwsradio.
Dat steeds meer organisaties het thema duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda hebben staan, ziet AWVN onder andere aan het stijgend aantal studieafspraken over het onderwerp in cao’s. Het  onderzoeksrapport ' (Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid?’  bevestigt dat.

Meer dan een kwart van de werkgevers (26 procent) heeft beleid voor duurzame inzetbaarheid. Ook is ruim een kwart (27 procent) bezig met het invoeren van beleid. Slechts 11 procent van de respondenten doet nog niets aan duurzame inzetbaarheid. Met de stelling ‘De werknemer is zelf verantwoordelijk voor zijn inzetbaarheid’ is 83 procent van de werkgevers het eens.

Problemen

Bazen schatten dat vooral de verminderde flexibiliteit en de arbeidsproductiviteit van het personeel problemen gaan geven. Daarna worden roosterproblemen en een tekort aan personeel genoemd. Een hoge uitstroom van de jongeren in de organisatie wordt slechts door 14 procent van de deelnemers aan het onderzoek verwacht. Aan het onderzoek namen 73 ondernemingen en 3 brancheorganisaties deel.

Bron: AWVN | Beeld: Stock.Xchnge