Young professionals ongelukkig in werk


Uit het jaarlijkse Young Professional Onderzoek van Stichting 4YoungPeople en Careerwise blijkt dat jonge professionals massaal een andere baan willen in 2014. Reden is een grotere behoefte aan werkgeluk dan zij in hun huidige baan ervaren.
Binnen nu en een jaar gaat 67% van de jonge professionals in loondienst op zoek naar een andere baan en 80% hiervan verwacht een dergelijke kans buiten de huidige organisatie te vinden.

Authenticiteit sleutel tot geluk
Jonge professionals blijken een sterke behoefte te hebben aan authenticiteit, zelfontwikkeling en verbondenheid met de organisatie. Het verlangen om authentiek te kunnen zijn scoort het hoogst. De behoefte aan zelfontwikkeling en verbinding komen op een goede tweede plaats. Deze behoeften worden binnen de huidige organisatie onvoldoende vervuld.

Talent en passie
'Succes is gelukkig zijn' antwoordde 85% tijdens het vorige Young Professional Onderzoek. Dit jaar ging het onderzoek daarom over geluk. Er blijkt een sterke relatie tussen het benutten van talent en het ervaren van geluk. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen passie en geluk. Wanneer jonge professionals meer talent en passie kwijt kunnen in hun werk, dan leidt dit tot een lagere behoefte aan een andere baan.

Kansen voor werkgevers
Verder blijkt dat jonge professionals in loondienst een stuk lager scoren op het inzetten van hun passie dan ondernemers. Ondernemers scoren dan ook significant hoger op werkgeluk, omdat zij simpelweg meer van hun talent en passie kwijt kunnen in hun onderneming. Voor werkgevers en jonge professionals in loondienst liggen hier dus mooie kansen. Gidi Heynens namens de onderzoekers: "Of je nu in loondienst bent of niet, benut je talent en passie en geef daarmee je eigen baan vorm. Dat vergroot de kans dat je meer werkgeluk ervaart."

Lees ook: 'Young professionals stromen nauwelijks door naar de top' en 'Mara Metselaar en Jessy van den Boogaard winnen HR Talent of the Year'
Bron: Stichting 4YoungPeople en Careerwise