Aanpak sociale innovatie

Werkgevers die begrijpen hoe zij sociale innovatie kunnen inzetten, zijn succesvoller dan werkgevers die dat niet doen. Vijf tips om meteen mee aan de slag te gaan.
Sociale innovatie is een ondergeschoven kindje, stellen onderzoekers. Bedrijven zouden zich te veel richten op de technische kant van innoveren. Jammer, want driekwart van het innovatiesucces is te danken aan sociale innovatie.
Hoog tijd om medewerkers en externe contacten te betrekken bij nieuwe innovaties. Zo doe je dat:
Kenniswerkers
Bekijk je personeelsleden meer als kenniswerker, in plaats van als mensen die eenvoudigweg een klus kunnen klaren. De goede medewerkers hebben verstand van wat zij doen. Daardoor kunnen ze nieuwe producten en diensten ontwikkelen. Geef werknemers meer taken, autoriteit en verantwoordelijkheid. Het kunnen ongeslepen diamanten blijken.
Verantwoordelijkheid en beloning
Maak medewerkers verantwoordelijk voor het behalen van resultaten. Maak die resultaten meetbaar en specifiek. Het team of de medewerker die goed werk levert of met goede ideeën komt, verdient natuurlijk een beloning.
Rondhangen
Bied je personeel de mogelijkheid te ontspannen. Zet bijvoorbeeld een tafeltennistafel neer en zorg voor een prettige koffiehoek. Tijd om gewoon wat rond te hangen zorgt ervoor dat creativiteit zijn werk kan doen. Zo vond technologiebedrijf 3M in ‘lummeltijd’ de Post-it uit en bedacht Google op een ontspannen moment G-Mail.
Verborgen talenten
Onderschat medewerkers niet. Veel mensen werken op kantoor volgens een dagelijkse routine, maar blijken buiten werktijd nog veel meer te kunnen. De ondernemende geest van een werknemer die in zijn vrije tijd een webwinkel runt, kan ook op de werkvloer waardevol zijn. Probeer uit te zoeken wat de verborgen talenten van medewerkers zijn.
Regel extra geld
De overheid biedt innovatiesubsidies aan grote en kleine bedrijven. Maak er gebruik van. Zo is er de Innovatiebox, die innovatief onderzoek met belastingvoordeel beloont. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een overzicht van alle subsidies.
bron: PW De Gids