Wees niet bang voor robots

Robots en computers zullen steeds meer het werk overnemen van mensen, stelden Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee van MIT in Nieuwsuur. Maar zullen deze robots onze banen ook daadwerkelijk inpikken? Het ING Economisch Bureau onderzocht deze kwestie.


Voorlopig hoeven we hier nog niet bang voor te zijn, volgens het Economisch Bureau. Al sinds mensenheugenis vinden mensen gereedschappen uit om de productiviteit te verhogen, zoals bijvoorbeeld de stoommachine en de lopende band. Maar dit leidde niet tot meer vrije tijd of minder banen. Dit zorgde juist voor meer productie, een betere welvaart en een betere concurrentiepositie.

Scholing
Veel Nederlanders zijn bereid om te leren voor hun werk. Dus wie op dit moment nog niet veel kaas gegeten heeft van apparaten, kan over een jaar misschien een robot besturen om zo de productiviteit te verhogen. Nederlanders zien robots dan ook als neutraal tot positief voor hun  kansen op de arbeidsmarkt.

Nieuwe banen
Technologie leidt immers tot nieuwe banen. Zo is er tegenwoordig veel werk in ICT, de game-industrie en ook de televisiebranche. Nederlanders zijn dan ook tamelijk optimistisch over robots. Er is al veel verandering opgetreden op de arbeidsmarkt, en er zal in de toekomst nog meer veranderen. De vraag is dan ook: hoe kunnen we kansen grijpen die voor ons ontstaan dankzij de robots? 

Bron: ING