Tien bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden

Een auto van de zaak, een pensioenregeling, bonus of laptop van de zaak: het zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden waar menig HR-professional wel bekend mee is. Maar yogales, een hulplijn of het aanbod om als vrouwelijke medewerker je eitjes in te laten vriezen? Wen er maar aan! Want door de mondialisering worden we ook in Nederland steeds vaker geconfronteerd met bijzondere arbeidsvoorwaarden.

De aanstaande War on Talent noopt bedrijven tot het creatiever omgaan met wensen en behoeften van medewerkers. Dat valt in ieder geval af te leiden uit de bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden die tech-bedrijven uit het Amerikaanse Silicon Valley hun medewerkers bieden. Ook in Nederland realiseren bedrijven zich dat ze met meer zullen moeten komen dan een dertiende maand of een prestatiebeloning om de next generation echt te interesseren in een verbintenis.
Het goede nieuws is dat het niet altijd meer geld hoeft te kosten. Keuzevrijheid in de samenstelling van het pakket arbeidsvoorwaarden maar vooral ook zingeving maken het verschil. Zo leert ook onderstaande lijst bijzondere arbeidsvoorwaarden. 

10x bijzonder

1. Conclusion: yogaklasje
Een gezonde geest in een gezond lichaam moet Conclusion gedacht hebben toen zij besloten hun medewerkers naast de meer gangbare sportschool ook de mogelijkheid te bieden meerdere keren per week yogalessen te volgen.

2. Airbnb: hond mee en reisgeld
De medewerkers van Airbnb krijgen jaarlijks 2.000 euro om op reis te gaan. Daarnaast zijn zij vrij om hun hond mee te nemen naar hun werk, zodat de trouwe viervoeter niet alleen is als het baasje aan de slag moet.

3. Apple & Facebook: frozen eggs
Vrouwelijke medewerkers van Apple en Facebook mogen op kosten van de zaak hun eicellen laten invriezen. Met deze ruimhartige geste hopen de technologiebedrijven jonge talentvolle vrouwen aan zich te binden, zonder het uitzicht op het moederschap te verliezen.

4. RET: gratis vervoer
RET, het openbaarvervoerbedrijf in de regio Rotterdam, beschikt naast bus, tram en metro ook over een fast ferry om reizigers van A naar B te brengen. Medewerkers mogen gratis reizen met alle RET-voertuigen. Gezinsgenoten, partners en kinderen reizen daarnaast met flinke korting.

5. Studentify: huis, fiets, kok
Studentify, een Amsterdams internetbedrijf, is in haar zoektocht naar top-ICT'ers bereid om nieuwe medewerkers boven op het arbeidscontract te verwelkomen met drie zaken die het leven in onze hoofdstad behoorlijk veraangenamen: woonruimte, een fiets en een vaste thuiskok.

6. Wageningen Universiteit: eten en onderzoeken
Medewerkers van de Wageningen Universiteit die gebruikmaken van het universiteitsrestaurant, zijn direct onderwerp van onderzoek. Het restaurant is namelijk tegelijkertijd ook een onderzoeksfaciliteit.

7. Netflix: jaar tussen de luiers
Jonge moeders en vaders van Netflix mogen het eerste jaar na de geboorte van hun kind zo vaak en lang thuis blijven als zij willen. Met volledige doorbetaling van hun salaris, welteverstaan. Zo wil de streamingdienst zijn medewerkers ontzorgen over de thuissituatie.

8. Office Depot: Hulplijn
Als medewerker van Office Depot kun je 24/7 terecht bij een telefonische hulplijn voor allerhande problemen op het persoonlijke vlak. Deze hulplijn loopt buiten de werkgever om en verwijst medewerkers door naar professionele instanties in de buurt, waar zij zes gratis consults kunnen krijgen.

9. Tony's Chocolonely: sneakersubsidie en BMI-bonus
Tony's Chocolonely neemt de gezondheid van zijn medewerkers heel serieus. Zo stimuleert het bedrijf een gezonde leefstijl door sportschoenen te vergoeden en een bonus voor niet roken en een gezonde BMI uit te keren.

10. China: powerrrrrrnap
Licht uit, kussen op het bureau, deken uit de la en 'nappen' maar. In het Chinese bedrijfsleven is het gebruikelijk om tussen de middag een 'powernap' te houden. Het idee is dat je hersenen opgefrist raken tijdens de slaap en je er vervolgens weer flink tegenaan kunt.
 bron P&O actueel